سیاه نپوشیم
رنگهای تیره آدم را غمگینتر نشان میدهد، اما بعضیها معتقدند که رنگهای تیره مجلسیترند و آدم را لاغرتر نشان میدهند، اما واقعیت این است که ریشه تثبیت مدلهای پوششی را باید در تاریخ، روحیه و اقلیم یک سرزمین پیدا کرد و درباره رنگ هم شاید باید به همان رجوع کرد.
این مسأله وقتی بهعنوان یک سوال با یک جامعهشناس مطرح میشود، نخستین پاسخ این است «این مسأله ریشههای فرهنگی دارد اصولا جامعه ما با غم بزرگ شده و همواره درطول تاریخ هم غمناک بودهایم.»
خیلیها ریشه تمایل ایرانیها را به تیرهپوشی، جنگهای پی درپی در ایران میدانند؛ جنگهای ایران و یونان در یک دوره ١٠٠ساله و ٥٠٠سال قبل از میلاد مسیح، حمله مغول به ایران در یک دوره ٤٠ساله، همچنان آثار خود را در روحیه مردم بر جای گذاشته است.
امانالله قراییمقدم، جامعهشناس یکی از کسانی است که این اعتقاد را دارد. او در اینباره به «شهروند» میگوید: «مردم ایران هربار که به خودشان میآمدند، با جنگ و حملههای کشورهای دیگر مواجه میشدند؛ جنگ با یونان و بعد حمله مغول. تاریخ کشور ما پر از تاختوتاز بوده است.
بنابراین مردم در دورههای مختلف این غمناک بودن را تجربه کردهاند اما از دیگرسو تمایل به پوشش تیره از فرهنگهای دیگر نیز به ما رسیده و نهادینه شده است.»
او درباره خاصیتهای فرهنگی که تیرهپوشی را درمیان مردم بهعنوان یک فرهنگ پذیرفته شده در آورده است، توضیح میدهد: «شرایط ازسوی فرهنگ غالب در ایران طوری رقم خورد که رنگ تیره بهعنوان نشانهای از متانت، وقار، نجابت، پاکدامنی، شخصیت و پایگاه اجتماعی مردم تبدیل شد.
چه در دوره قاجار، صفویه و بعد از آن زنان و بزرگان خانوادههای متشخص از رنگهای تیره استفاده میکردند.
بنابراین استفاده از این رنگها در پوشش بهعنوان یک رسم درآمد و باعث افتخار افراد و شخصیتها شد.
حالا هم هرکدام از افرادی که درجامعه، خانواده و ادارات دولتی یا حتی خصوصی لباس تیره به تن داشته باشد، به نظر میرسد که از وقار، متانت و پاکدامنی بیشتری برخوردار است، درصورتی که ما میدانیم که رنگ سفید و روشن یکی از نشانههای مهم پاکی است.
این ریشههای عمیق هزارساله و شاید بیشتر است که اکنون شاخص نجابت شده و با وجود گذر زمان همچنان درمیان مردم وجود دارد.»
با وجود این سخنان، حتی قراییمقدم هم قبول دارد که تمایل نسل جوان امروزی بیشتر به استفاده از رنگهای روشنتر است: «رنگ مشکی رنگ یأس و ناامیدی است درحالی که رنگ سفید نشانه پاکی و معصومیت است و باید بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.»
#روانشناسی
۹۵/۱۲/۰۸
۰
۰